Wybiła właśnie 40. edycja „W 80 blogów dookoła świata”. Jest to co miesięczna akcja blogerów zrzeszonych w fejsbókowej grupie „Blogi językowe i kulturowe„. Tutaj znajduje się link do naszego grupowego bloga.
40. edycja to „Alkohol w kraju X”. W moim przypadku, wiadomo, we Włoszech. A jak Włochy to albo wina albo…Aperol Spritz.
Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy włoski drink. Można go zamówić niemalże we wszystkich barach we Włoszech.
Co to takiego jest ten Aperol Spritz i skąd pochodzi jego nazwa? Sam Aperol to nic innego jak słodki likier, w którego skład wchodzą goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar oraz wyciąg z ziół. Ma niecałe 11% zawartości alkoholu. Jest koloru czerwono-pomarańczowego. Aperol Spritz natomiast jest to musujący drink o pomarańczowej barwie, którą nadaje mu likier. W jego skład wchodzi prosecco, czyli musujące wino, likier, woda sodowa oraz plasterek pomarańczy, a także kostki lodu. Wierzcie mi, że nie ma nic lepszego i orzeźwiającego w upalne włoskie dni jak właśnie Aperol Spritz.
Swoją nazwę Aperol Spritz zawdzięcza wyczerpującym wojnom z czasów Napoleona. Wojska austriackie zajęły region Veneto. Żołnierze nie byli kompletnie przyzwyczajeni do włoskich upałów, a nie mieli przy sobie swojego ulubionego trunku, jakim było oczywiście piwo. Raczono się, więc włoskim winem. Nie trudno sobie wyobrazić, jakie skutki powodował upał i wino. Dlatego też zaczęto rozcieńczać wino gazowaną wodą mineralną. Proces ten nazywa się szprycowaniem. Z czasem proces ten rozpowszechnił się i zaczęto dodawać wodę gazowaną do innych drinków.
Składniki (3–2–1):
- 3 miarki wina musującego Prosecco
- 2 miarki likieru Aperol,
- 1 miarka wody gazowanej,
- plasterek pomarańczy do przybrania,
- kostki lodu, dużo kostek.
Wykonanie:
- do głębokiego kieliszka na wino wsyp kilka kostek lodu,
- do kieliszka z lodem wlej dobrze schłodzone Prosecco, Aperol i wodę gazowaną,
- całość wymieszaj w kieliszku,
- gotowy Aperol Spritz udekoruj plasterkiem pomarańczy.
Jak przygotować drinka
Jak sami widzicie, przygotowanie tego drinka nie jest skomplikowane i zajmuje kilka chwil.
UWAGA!
Pamiętajcie jednak, że, mimo iż jest bardzo orzeźwiający to nadal jest to alkohol. Pamiętajcie, że po alkoholu nie prowadzimy samochodu.
Zajrzyjcie do innych blogerów, którzy piszą o alkoholu w ich krajach. To całkiem ciekawa wycieczka.
Chiny:
Biały Mały Tajfun – Alkohol w Chinach
Finlandia:
Suomika – Alkohol w Finlandii
Francja:
Madou en France – Mini przewodnik po alzackich rodzajach win
FRANG – Najlepsze francuskie trunki
Francuskie notatki Niki – Apéritif po francusku
Gruzja:
Gruzja okiem nieobiektywnym – Wina z Abchazji
Hiszpania:
Olga Nina – Alkohol w Hiszpanii
Irlandia:
W Krainie Deszczowców – Alkohol w Irlandii
Japonia:
japonia-info.pl – Czy w Japonii piją sake?
Kanada:
Kanada się nada – BYOB czyli imprezowanie po kanadyjsku. Alkohol w Vancouver
Kirgistan:
Kirgiski.pl – Co pije się w Kirgistanie oprócz herbaty
Niemcy:
Niemiecka Sofa – Niemieckie alkohole
Niemiecki w Domu – Jakie alkohole pije się w Niemczech?
Językowy Precel – Nietypowe niemieckie alkohole
Niemiecki po ludzku – Oktoberfest w Blumenau (Brazylia)
Rosja:
Dagatlumaczy – blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim – Jak się pije po rosyjsku?
Szwecja:
Szwecjoblog – Szwedzkie piosenki biesiadne
Polskie gadanie o szwedzkich rzeczach – Alkohol w Szwecji? Absolut-nie!
Turcja:
Turcja okiem nieobiektywnym – Jak smakuje rakı?
Wielka Brytania:
Angielski c2 – Pubbing in public house
Angielski dla każdego – Alkohole po angielsku
Wielojęzyczne:
Daj Słowo – Czeskie piwo Starobrno i jego historia
24 thoughts on “Boski Aperol Spritz, co to takiego?”